pátek 27. května 2011

FAQs – Vaše časté otázky

Rozhodl jsem se zde odpovídat na to co nejčastěji hledáte nebo na co se ptáte. Pokud Vás tedy něco čeká či zajímá, zkuste právě zde najít odpověď

Příprava na sono střev” – na sono dutiny břišní, střev nevyjímaje se nemusíte nikterak složitě připravovat. Před vyšetřením musíte být především nalačno, tzn. Dejte si den před vyšetřením lehčí večeří a pak už nic. Stejné je to i s pitím. Pokud možno nepijte, pokud tak maximálně obyčejnou, neperlivou vodu. Nic jiného není potřeba dělat. Důvodem proč držet “půst” před vyšetřením je, že například vypitá voda by mohla kazit celkový obraz nebo budit dojem že máte v břiše nějakou volnou tekutinu.

“Ostropestřec” – Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je léčivou bylinou, která se již drahně let používá k léčení. Hned na úvod stojí za to říct, že se opravdu nejedná o babské řeči ale o desítkami vědeckých prací, které podporují a dokládají léčivé účinky této rostliny. Stěžejním prostředím, kde se ostropestřec nasazuje jsou podpora nemocných jater a v lehčích formách onemocnění i k možnému léčení. Ostropestřec dává vašim játrům jakýsi štít, který ochraňuje játra před negativními účinky různých léků. detoxikuje je atp.

Pokud bychom to měli zkrátka shrnout, tak ostropestřec je skvělým doplňkem stravy, který pomáhá jednomu z vašich nejdůležitějších orgánů. Pomáhá při jejich regeneraci, detoxikaci, chrání před negativními dopady jiných léků. Doporučuji ho zařadit i jen tak, preventivně. Pokud ovšem již máte nějaké problémy s játry, (cirhózu, zánět či jiné) tak nelze než doporučit určitě užívat. Ostropestřec naštěstí nemá žádné vedlejší účinky. Jediné co hrozí, tak že ze začátku užívání můžete mít lehký průjem, ale to vymizí.

“Primární sklerozující cholangitida/PSC” – viz ostatní články

“Hamburgerův sediment/test” – viz ostatní články

“Zažloutlé bělmo” – viz Gilbertův syndrom

“Snímkování střev kamerkou” – Jde pouze o diagnostickou vyšetřovací metodu, tedy např. o prohlídku vašeho střeva. Nenahrazuje tedy klasickou endoskopii, která umožňuje vzít například bioptický vzorek. Jedná se o tzv. kapslovou enteroskopii, kdy je Vám do těla dutinou ústní vpravena kapsle, která obsahuje malou kamerku, baterii, přisvětlovací diodu, a bezdrátově přenáší snímky do zaznamenávacího zařízení. Kapsle s kamerkou se vpravuje ústy, zkratka ji polknete. Nebojte se kapsle je jen o malo vetší než nějaká běžná kapsle léku (například Ursosanu/Ursofalku).

Pacient se dostaví k vyšetření nalačno, na tělo jsou mu upevněny elektrody, které umožňují přenos obrázků a vyšetřovaný kapsli polkne. Za několik hodin je i možné začít jíst a pít, protože kapse už putuje vaším tenkým střevem. Vyšetření je zcela bezbolestné, takže se nemusíte ničeho obávat. Je to určitě zajímavá zkušenost Smile.