úterý 24. listopadu 2020

Pouchoskopie

Když vyběhnete na tuhle trať, tedy na řešení UC za pomoci totální kolektomie s následnou výrobou pouche, zažijete různá "nová" vyšetření. Mezi ta patří také například pouchoskopie.

Jedná se o endoskopické vyšetření, kdy jde především o kontrolu pouche a průchodnost v místě anastomózy. Vyšetření se provádí tenkým endoskopem, kdy je klasicky zaveden a prochází skrze pouch k ustí tenkého střeva, Právě v místě anastomózy může docházet ke zúžení a tato situace se musí řešit. 

Netřeba se obávat. Ano, je to trochu nepříjemné, ale nic, co by se nedalo zvládnout a nezapomínejme, že si můžete nechat aplikovat "oblbovačku".

Stenóza se řeší za pomoci dilatačního balónku. Jde o nafukovací balónek, který se endoskopem zavede do potřebného místa a tam se nafukuje na potřebný rozměr. V tuto chvíli to může být nepříjemné, ale jak jsem již zmínil. Dá se to vydržet. 

Co se vlastně děje? Balonek roztahuje tkáň a lehce "natrhne" zúžený prostor. Zmiňuji to záměrně protože, pokud z vás pak půjde trochu krve, není důvod k panice. Vše se dá do pořádku. 

Pouchoskopie se stane běžným vyšetřením, které bude realizováno na nějaké pravidelné bázi. Zkrátka kontrola pouche bude vždy důležitá a potřebná. Zkuste se tedy smířit s tím, že hadice v oněch místech se nezbavíte. :) Vlastně i přijměte za své i případnou dilataci za pomoci balónku. Pokud bude stále doházet ke stenóze, je nutná a pokud to nezabere, pak bohužel se budete muset vrátit ke stomii a zde tedy už k terminální stomii, tedy konečné. Věřte ale, že to není konec světa. Vlastně ušetříte třeba za toaletní papír. :)

Jo a málem bych zapomněl. Vzhledem k tomu, že při endoskopických vyšetřeních se fouká do střev vzduch, tak se vám nafoukne brzy také pytlík od stomie. Je dobré ho mít tedy vyprázdněný, ať nedojde k nějakým mrzutostem při upouštění vzduchu.