úterý 13. září 2011

Léčba primární sklerózující cholangitidy

Čas od času pátráte jestli je nějaká léčba PSC. Mno, doufám, že po přečtení článku neupadnete do deprese, ale doufám, že pokud jste četli ostatní články tak budete vědět, že jsem to ustál také.Health-Image


Řekněme si to hned ze začátku a na rovinu. V současné době je PSC neléčitelná, nelze ji žádnou medikamentózní cestou vyléčit. Jediná, známá cesta je transplantace jater od dárce ( jen tiché postesknutí: “Ať už se rozvine možnost vypěstovat v laboratoři vlastní orgán za pomocí kmenových buněk”). Už Vás slyším “Wow, transplantace, tak to je dobrej konec”. Nevěšte hlavu, zdá se to až nepředstavitelné a ano chce to nervy jako špagáty jak pro vás tak vaše okolí, ale dá se to překonat. Nakonec….stejně jsou to největší nervy pro operační tým při samotné transplantaci Smile.
scalpel1
V článku o PSC jste se mohli dozvědět, co to vlastně je za nemoc a že jde o degenerativní onemocnění nejasné etiologie (původu) (nejpravděpodobněji jde o nějakou autoimunitní záležitost), které podle posledních výzkumů není možné léčit. Výzkumem se zabývá celá řada klinik, jedna z nich je například Mayo Clinic. v americké Arizoně.
Pojďme ale zpět k tomu co Vás zajímá a to je to jak to s vámi bude vypadat pakliže máte tuto diagnózu. Průběh onemocněn je velmi různý a může u každého jedince probíhat trošku jinak ale da se říci , že se dají nalézt společné znaky příznaky pro další stádia nemocí. Tím základním, který Vás muže i několik let doprovázet bez jiných potíží je jen elevace jaterních testu, tzn. zvýšené hodnoty jaterních enzymů a koncentrace bilirubinu v krvi. S tím můžete spokojeně žít leta.
liver_hemodialysis
Druhým stádiem, které Vás již notně bude omezovat jsou zprvu nepravidelné ataky akutních cholangitid – zánětu žlučových cest. Je to první vlaštovka a asi i jediná, která varuje před nadcházející akutností transplantace. Pokud se frekvence atak zvyšuje, pak je již vše jasné. A jdeme do finále a tím je Tx. Akutní ataka je zvládnutelná během týdne na lůžku pod přísunem i.v.antibiotik, pokud se samozřejmě nepřidají další potíže. Pokud je zažehnána je v období klidu nasazen Ursosan či Ursofalk, což jsou léky, které umožňují lepší odtok žluči ze žlučovodů. Je opravdu několik případů kdy lidé fungují i více než deset let s diagnostikovanou PSC a nemají žádné problémy mimo zmíněných jaterek.
U pacientů s PSC se vyskytuje také tzv. Ulcerózní kolitida (UC) nebo zkrátka proktokolitida. Což je jeden z idiopatických střevních zánětu, mezi které patří i napříkad Crohnova choroba. Ale o nějakých hlubších souvislostech netuším. Odhalit UC dovede koloskopie a biopsie střeva. UC se dá většinou udržet pomocí léku Asacol v remisi s občasným, dočasným zhoršením stavu (řidší stolice s možnou příměsí světlé krve).health2_1
Pojďme si to tedy shrnout. PSC je neléčitelná, pomůže jen transplantace. U některých pacientů se může souběžně vyskytovat i UC. PSC nejčastěji nemá žádné projevy a mimo rozhozených jaterních testu s ní lze dlouhá leta existovat. Za podpůrné léčby Ursosanem/Ursofalkem a v případě UC i Asacolem. A pak v dalších fázích ataky cholangitidy se zvyšující se frekvencí. Nalijme si čistého vína. Ano, během onemocnění můžete zažít různé nepříjemnosti, ale Tx to vše nakonec vyřeší a Vás znovu čeká v podstatě zcela normální a krásný život.  

1