středa 7. dubna 2010

Předtransplantační kolečko

No, měl jsem na dnešek připravený jiný článek, konkrétně prognózy PSC a přidružené problémy, ale vypekla mě technika a “shořel” harddisk v notebooku. Jakožto líný člověk jsem vážně neměl chuť to psát znovu a tak raději začneme s předtransplantačním kolečkem, které je bezesporu také velmi zajímavé.
Kolečko je hezké slovo ale v IKEMU na Vás čeká kolo, které je minimálně od traktoru ne-li těžařského auta (znáte taková ty auta co když si mu stoupnete ke kolu tak sotva saháte do poloviny kola). Zkrátka, předtransplantační kolečko je poměrně časově i duševně náročné. Nebojte se ale, nikdo vám tam hlavu trhat nebude. Maximálně Vám šoupnou hadici do míst, kam Vám stoprocentně nikdo nikdy nic podobného nestrkal.  Zkusím Vám zhruba vyjmenovat jaká vyšetření čekají na pacienta, který tuhle parádu podstupuje.
Tohle jsou vyšetření u kterých jste fyzicky přítomen a u některých by jste si přál být asi úplně někde jinde.
  • Velkorysé odběry krve
  • CT jater
  • Spirometrie
  • Rentgen plic
  • Stomatolog
  • Rentgen zubů
  • ORL
  • Rentgen hlavy (dutin)
  • Denzitometrie
  • Magnetická rezonance mozku
  • Pohovor s psychologem
  • Koloskopické vyšetření
  • Endoskopické vyšetření
  • ERCP
  • Sono břicha a srdce
  • Sputum
  • Krevní plyny
  • Sběr moči za 24 hodin
  • Sběr moči – Hamburgerův test
  • Pohovor s anesteziologem
  • Pohovor s chirurgem
  • Pohovor s koordinační sestrou
Vůbec bych se ale nedivil kdybych v tomto výčtu na nějaký ten test zapomněl. Jak vidíte čeká toho na pacienta opravdu mnoho. Co ale musím říci hned úvodem. Není čeho se bát. Krop těch cca 3 …skopických vyšetření, která jsou lehce nepříjemná, ale dají se s přehledem zvládnout se opravdu nebude dít na těle nemocného žádné příkoří. Věřte mi, já vím o čem mluvím. Určitě Vám také ta změť písmenek v podstatě nic neříká, a to také nevadí, je to stoprocentně jeden z důvodů proč čtete můj blog. Pokusím se Vám každé vyšetření stručně popsat o co v něm jde. Věřím, že si pak uděláte samy obrázek a uznáte, že se opravdu nejedná o žádná hrůzostrašná vyšetření, která se svou realizací rovnají pokusům na lidech.
Vezmeme to ale pěkně popořadě. Na kolečko si Vás pozvou cca do jednoho měsíce od poslední kontroly. Během toho měsíce se snaží naplánovat vyšetření tak, aby jste strávili v nemocnici co nejméně času, i tak ale musíte počítat s tím, že Vám to vezme dejme tomu 10 dní času. Doporučuju tedy neplánovat nic, ale vůbec nic. Hlavně nemějte tendence cestovat. Já jsem je s přítelkyní měl a místo do Bristolu se jelo kam? Ano, přesně tam, kam Vám pak strčí tu hadici s kamerkou.
Nastává den hospitalizace. Zvesela si to namíříte na pokoj, kde si rozbordelíte svou postel a stoleček a od teď můžete jen tak ležet a přemýšlet. Je to v podstatě i relax. Člověk si odpočine. Pokud máte štěstí, ještě tentýž den můžete absolvovat některé z mnoha vyšetření.
Pojďme ale k jednotlivým testům. Co obnáší a co vlastně znamenají ta slova.
Velkorysé odběry krve – ano, jsou opravdu velkorysé, pro všemožné bakteriální, virová a jiná vyšetření krve je nabráno bez mála 15 zkumavek krve. Nutno říci, že pokud ale nebudete mít nějaký nález, tak je to odběr jediný. Takže se to dá zvládnout, a to i s přihlédnutím k tomu, že ležíte v posteli a nikam po odběrech nemusíte chvátat.
img_2
CT jater – CT nebo-li počítačovou tomografii možná už zažil kde kdo z Vás. Obnáší to jediné, být na lačno a připravit se na zvláštní pocit tepla, který projde celým tělem. Teplo způsobuje kontrastní látka, která Vám je v ten správný čas aplikována do těla. Mezitím prstenec snímá vaše tělo a vznikají snímky, které jsou podobné těm z magnetické rezonance. Jen mapují především cévy, tepny, žíly. Toto vyšetření se dělá hlavně proto, aby měli chirurgové přehled o tom, kde vedou jaké tepny, žíly, cévy a co se pak při samotné operaci má kam napojit.
ctScanner
Spirometrie  - jedná se o vyšetření plic. Je především důležité aby se vyloučili možné respirační (dechové) obtíže nebo nemoci. Zjišťuje se tím také kapacita plic atp. Z tohoto vyšetření je ucelený výstup mnoha hodnot, která využije především anesteziolog. Pro něho je to podstatné, protože Vás má na starost před operací, při i po operaci. Pokud Vám najdou nějakou ventilační poruchu, neznamená to ovšem ještě, že nemůžete transplantaci podstoupit. Můžete jít na další vyšetření nebo Vás začnou léčit ještě na tento problém. Ventilační porucha může být zapříčiněna také ascitem neboli výpotkem (tekutinou v oblasti plic), zde pak nastupuje punkce, která tekutinu odvede. Dalším možným viníkem může být zvětšený nějaký orgán, který tlačí na plíce a nedovolí jim využít jejich plnou kapacitu. Jak jsme řekl, tyto problémy jsou odbouratelné a nebrání Vám v cestě ke zdraví. Průběh je jednoduchý. Dýcháte do takové trubičky a počítač zaznamenává hodnoty. Trvá to cca 10 minut, kdy nejprve dýcháte v klidu, pak se zhluboka nadechnete a prudce vydechnete. Doktor to s Vámi zopakuje aby bylo měření co nejpřesnější a vy jdete zpět. Vyšetření spirometrie, ORL a psycholog se v případě hospitalizace a realizace transplantace v IKEMu provádějí v krčské nemocnici.
BTL-08ECG_MT-Spiro2_290x290
Rentgen plic -  rentgeny se všeobecně dělají především proto, aby se vyloučil možný zánět v těle, který by pak mohl mít nedozírné následky v pooperačním stavu, kdy máte doslova zdevastovanou imunitu. Proto je velmi důležité aby lékaři udělali kvalitní krevní testy a rentgeny všech možných částí těla. Popisovat jak vypadá rentgen je myslím docela zbytečné a o délce vyšetření snad ani také nemá cenu mluvit, protože Vám zabere více času si popis přečíst, než samotný výkon.
Stomatolog – S velkým respektem a obavou jde snad každý na tuto prohlídku. Je spojena s rentgenem zubů. Stomatolog má za úkol Vám pořádně prozkoumat chrup a sebemenší kaz vyřešit. Bohužel pro nemocného se většinou problémy se zuby řeší radikálně -  zub jde ven. Není tedy nereálné, že pacient odchází z nemocnice s novými játry ale bez pár zubů. I tak to je ale sympatická výměna. Prohlídka je stejná jako když jdete na prevenčku ke svému zubaři. Časová náročnost, cca 10 minut.
Rentgen zubů – Je to to první co u stomatologa absolvujete. Zde se rozhodne o osudu chrupu. Vyšetření je jednoduché. Pacient se zakousne do plastového držátka a kolem jeho hlavy orotuje přístroj, který pošle lékaři do PC snímek zubů. Zde je krásně vidět jak Vám co kde roste nebo naopak neroste. Já mám zuby celkem pěkné a nic tedy nebrání v transplantaci. Osobně jsem si po tomto vyšetření hodně oddychl. rentgen
ORL – Zkratka pro ušní, nosní, krční. Prohlídka je v Krči a pokud jste zdravý, tak trvá ani ne minutku. Doktorka Vám koukne do uší, nosu a úst a pokud neshledá nic podezřelého, dá vám zprávu a jde se. Bohužel nebo spíš bohu dík, Vám neřeknu co se děje , když máte nějaký nález, ale jde vždy o to jakého je to charakteru. Pokud by se jednalo o nějakou infekci, virovou, bakteriální, to je jedno, musíte být nejprve přeléčen a pak jít na kontrolu. Tak je to v podstatě u všech vyšetření.
Rentgen hlavy (dutin) – Jak jsme si řekli, rentgeny jsou hlavně pro vyloučení zánětů. Aby bylo jasně vidět, že se Vám v dutinách neměstná hnis nebo neprobíhají nějaké změny. Rentgen probíhá tak, že se opřete bradou o desku, trosku netradičně a udělá se snímek. Je to znovu záležitost vteřin a nic jiného se vám neděje.
Denzitometrie – toto vyšetření má za úkol odhalit jak jsou na tom kosti ve vašem těle, zda mají dostatečnou pevnost, jestli nemáte sklony k chorobám kostí (lámavost, měknutí, sklony k osteoporóze  atp.). Jedná se o zcela bezbolestné vyšetření, které trvá cca 15 minut. Pacient si lehne na takový stůl a nad ním se pohybuje scanovací přístroj, který snímkuje nejprve vaši ruku a pak kyčelní klouby. Je to poměrně důležité vyšetření, protože při hospitalizaci a po samotné transplantaci je člověk zesláblí a je nesmírně nutné vědět, jestli má vaše tělo dostatečné kapacity na to aby období po operaci zvládlo.MEDIX90_290x290
Magnetická rezonance mozku – Pro klaustrofobií trpící pacienty to není moc příjemné vyšetření, ale jinak patří k neškodným. Zabere cca 30 minut, kdy je Vám velmi silným elektromagnetickým polem bombardováno tělo a vznikají tak plátkové snímky snímaného orgánu, v našem případě mozku. Jeden snímek je cca 4 mm plátek. A výsledkem je velmi efektní podoba vašeho mozku. Magnetická rezonance je poměrně hlučná, a tak pokud nemáte rádi hluk, můžete dostat špunty do uší. Většinou na Vás padne v tunelu únava. Na mě tedy padla vždy. Co je potřeba vědět, pacient nesmí mít v těle žádné kovové materiály nebo o nich musí minimálně informovat. Pokud by je zatajil, tak by se začali zahřívat nebo pohybovat. Zubní plomby ovšem nevadí. Výsledné snímky si můžete v PC s lékařem prohlédnout. Proč, že se ale MR dělá? Je to především proto, aby se zjistilo, jestli se Vám v určité části mozku nestřádají kovy.imager
Pohovor s psychologem – Hodinu, hodinu a půl dlouhý pohovor se skládá z několika částí. Jak Vám je doktor dá je jedno. Jisté je, že pacient vyplní test, kde se vyjadřuje k určitým tvrzením, o kterých na škále 1 – 4 označuje zda s nimi souhlasí nebo ne. Dalším testem je test, kdy malujete obrázek dle předlohy a pak ho přemalováváte ještě jednou podle paměti. Dalším testem je dosazování grafického prvku do čtveřice obrázků, mezi tím vším si s psychologem povídáte a ten si dělá poznámky. Věřte, že vše co řeknete může být použito proti Vám. Ne, dělám si legraci, ale vše co říkáte má svůj význam a psycholog jasně usoudí jak jste na tom. Posledním testem je tzv. Rorschachův test, kde je vám ukázáno několik destiček s barevnými a černobílými skvrnami a vy sdělíte lékaři co v nich vidíte, nebo co si představujete. Zde platí znovu, cokoliv uděláte např. otočíte obrázek, zeptáte se, řeknete, tak to má svůj význam a určuje to Váš profil. Důvody pro tento pohovor jsou snadné. Jedním je zjistit, zda neblbnete. To myslím s plnou Vážností. Játra jsou čističkou veškerého odpadu a pokud nefungují, mohou se toxické látky dostávat do těla a také do mozku, kde začnou dělat paseku. Proto se zjišťují Vaše reakce a rychlost se kterou reagujete nebo konáte. Nebojte se ale, že blbnete pokud sem tam doma koukáte “do blba” to já dělám hodně a nemělo to s játry nic společného. Dalším důvodem je psychická vyrovnanost se situací. Tedy fakt, jak vy se vyrovnáváte s tím, že podstoupíte velmi složitou a náročnou operaci. Oboje je nesmírně důležité. Klinický stav před operací a psychický stav po. Také záleží na podpoře okolí, zde se ale dá předpokládat, že partnerka, partner, rodina stojí při Vás. doctor
Koloskopické vyšetření – Nyní nám přicházejí na řadu “populární” vyšetření, kde se využívá hadičky s kamerou. Jde o invazivní testy, tedy vyšetření, kdy do Vás lékař vstupuje nějakým nástrojem. Zde je důležité si uvědomit, že opravdu o nic nejde a není se čeho bát. Pokud se opravu bojíte a nevěříte si, je možné si vyžádat zklidňující injekci. Koloskopické nebo kolonoskopické vyšetření je vyšetření střev, kdy je Vám řitním otvorem vpravena do těla dlouhá hadice, kterou lékař prozkoumá celé tlusté střevo. Zjišťuje tím zda nemáte na stěnách nějaké změny, které by mohli indikovat střevní onemocnění ať nádorové nebo již zmiňovanou Ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu. Většinou je odebrána i část tkáně pro testy, tomu se říká biopsie. Pro kolonoskopii je důležitá příprava a pro mě osobně byla nejnepříjemnější. Člověk nesmí jíst a musí do sebe vpravit 4 litry tekutiny s přípravkem, který z Vás dostane vše. Pro úspěšné vyšetření je nutné čisté střevo a tím docílíte právě požitím přípravku rozmíchaného ve vodě.  Očišťovací kůra se aplikuje den před vyšetřením a ráno ještě hodinu před samotným vyšetřením dopijete poslední litr přípravku. Další průběh je následovný. Položíte se na stůl, vše Vám lékař vysvětlí. Pokud požadujete je Vám podána tišící látka. Následuje rychlé vyšetření rekta prstem, jestli něco nebrání v průchodu a pak lékař začne zavádět endoskop. Věřte mi, tišící látku jsem neměl a není nic cítit, jen trošku tlak, protože Vám přístroj do těla fouká vzduch a pak také když doktor endoskopem zatáčí ve střevních kličkách, to je maličko nepříjemné. Dá se to ale vydržet a pro takto nemocné jako jsem například já, je to už téměř rutinní vyšetření. Celková délka je kolem 20 minut pro diagnostický test. Pokud by došlo k zákroku, jako je například prasklý vřed nebo něco podobného, vyšetření se protáhne.
0598ce10
Endoskopické vyšetření – Principielně se jedná o stejné vyšetření akorát s tím rozdílem, že Vám do těla vstupují ústy. Důvodem je prohlídka jícnu a žaludku jestli se na stěnách nenacházejí varixy atp. Délka je také cca 20 minut a pokud nedochází k operaci, tak po 2 hodinách můžete jíst a dělat co se Vám zlíbí. Příprava na vyšetření spočívá znovu v hladovce, která není ale dlouhá. Den bez jídla, ani ne den, pár hodin, se dá zvládnout. FlexibleEndoscope
ERCP – O ERCP jsme si již psali v článku PSC. Jen  zrekapituluji, že se jedná o kombinované vyšetření, kdy je použit endoskop a rentgen pro zmapování žlučových cest. Znovu je potřeba být na lačno a při vyšetření je Vám aplikována tišící látka. Osobně mi nejnepříjemnější bylo endoskopické vyšetření jícnu a žaludku. Délka je znovu cca 20 minut, ale čas je u těchto vyšetření velmi relativní. Ještě připomenu, že ERCP je stěžejní metoda pro diagnostikování PSC.
Sono břicha a srdce – Sonografické vyšetření, to je dnes již běžné. Ultrazvukem Vám prozkoumají dutinu břišní, játra a také v samostatném vyšetření ještě sono srdce. Sonografie jater je podstat pro určení jejich stavu, zda jsou již ve stavu cirhotickém nebo jen probíhá přeměna, pro přesnější metodu se také používá biopsie jater. Dále se sonem zkoumá tlak v portální žíle, která přivádí krev do jater a zda je žíla dobře průchodná nebo zda jde vše správným směrem. Sono srdce pak ověřuje zda nemáte nějakou srdeční chorobu nebo změnu, která by znemožňovala operaci nebo zvyšovala riziko. Sono se také používá pro zjišťování ascitu (volné tekutiny v těle, která se nejčastěji tvoří právě v dutině břišní – platí pro jaterní choroby)
Sputum – divné slovo, které neukrývá nic složitého. Jde o prozkoumání hlenu. Spadá spíše do laboratorních testů, kdy je nějaká vaše tekutina podrobena zkoumání (krev, moč či hlen). Jediné co musí pacient udělat je, že si ráno kvalitně odchrchne do zkumavky. Prosté, že?
Krevní plyny – invazivní a nepříjemná vyšetření jsme prošli, teď už bude situace příjemná. Krevní plyny se testují společně při spirometrii a vyšetření probíhá tak, že Vám sestřička namaže ucho mastí, která po cca 10 minutách začne pálit a svědět (pokuste se si na ucho nesáhnout, pokud si pak promnete oči, zažijete nevídané). Ucho se tím prokrví, sestřička pak do ucha píchne a vezme si kapičku krve, kterou vloží k analýze do přístroje. Je to jednoduché a princip je podobný jako když si diabetik testuje hladinu cukru. Stačí jen kapka. To je celé. Výsledkem je změť hodnot a také krevní skupina kterou máte. Mimochodem, velmi potřebná informace. Proč, si povíme až v článku o transplantaci samotné.
Sběr moči za 24 hodin – laboratorní test, který krom toho, že nemocnici ušetříte za splachování toalety vodu nemá žádny účinek na pacienta.
Sběr moči – Hamburgerův test – jedná se o sběr moči, který probíhá 3 hodiny. Zjišťuje se Hamburgerův sediment a je to laboratorní vyšetření.
Pohovor s anesteziologem – Pohovor s členem operačního týmu, který pacienta seznámí s průběhem operace, co je jeho prací, co se s pacientem bude dít atp. Pacient se dozví mnoho zajímavých informací, může se na cokoliv zeptat a pokud je rozrušen a bojí se, můžou ho informace uklidnit. Pokud se dostanete někdy do podobné situace nebojte se ptát. Je to dokonce i vhodné a já sám to doporučuji.doktor_239
Pohovor s chirurgem – Prohlídne si Vás, zda nemáte na těle jizvy nebo překážky, které by bránili v řezu při operaci. Jedná se totiž o poměrně dlouhý řez od stření částí hrudníku, obloukem do pravé části břicha. Dále pak můžete s chirurgem rozmlouvat o operaci, úspěšnostech a podobné. Znovu připomínám. Nebojte se zeptat.house-m-d-gregory-house
Pohovor s koordinační sestrou – koordinátorka je pro vás styčný důstojník. Je to spojení s nemocnicí a vámi. Koordinátorka Vás seznámí s průběhem procesu před, během a po operaci. Dostanete od ní informační materiály a mnoho užitečných informací. Je to osoba, kterou kontaktujete v případě problémů, které nejsou akutního charakteru. Koordinátorka je osoba která Vás kontaktuje a informuje o zařazení na čekací listinu, dále je to osoba která aktivuje lékařský tým a Vás v případě, že jsou někde vhodná játra pro vaši osobu a je to zkrátka taková informační linka pro Vaši potřebu. Koordinátorka vede v patrnosti informace o pacientech jako je jejich hmotnost. Je to také úkolem pro Vás. Musíte koordinátorku informovat o změnách hmotnosti pokud jsou větší než 3 kila. Je to důležité pro velikost orgánu, který Vám bude implantován. Platí, že větší lidé to mají snadnější, vejdou se do nich každá játra. Lidé drobnější postavy, především ženy, to mají trochu složitější. Není to ale důvod k panice. Všeobecně platí, že v ČR je jater dostatek a průměrná doba čekání je 100 dní.girl
Na základě všch vyšetření se udělá pacientův profil, který je pak konzultován lékaři a každý se může vyjádřit. Profil nese informace o tom jak Vážný je váš stav a s jakou známkou, prioritou, budete zařazen na čekací listinu. Existují známky 1 – 4 kdy 1 je normální stav a 4 akutní. Pacienti se 4 mají před sebou jen pár hodin a jedná se například o těžké otravy. Já jsem známkován prioritou 1. V IKEMu, toto sezení probíhá každou středu a lékaři rozhodují o zařazení na čekací listinu. Pokud lékaři neshledají nic závažného, co by mohlo bránit v operaci. Pak Vám koordinátorka zavolá, že jste byl zařazen. Od teď musíte být stále na telefonu a být připraven. Pokud máte naplánovanou dovolenou, informujete o tom koordinační sestru, která Vás pro určité období v databázi deaktivuje. Po návratu Vás znovu aktivuje. To platí i pokud jste nemocní nebo je jiný problém bránící případnému zákroku.
Jak vidíte, kolečko není opravdu nic strašného, je to jen dlouhý seznam mnoha testů a vyšetření, která jsou náročná na Váš čas. Určitě ale nejsou bolestivá a ani jinak ubíjející. Není tedy třeba mít obavy. V dalších článcích si povíme o tom co se děje v den kdy se schyluje k transplantaci, tedy procesy které startují, kolik lidí celá akce zaměstnává a co se vlastně děje. Jakou roli hrajete mimo to, že jste pacient vy a co se od Vás očekává. Pokud Vás zajímá něco víc nebo není vše jasné, napište pod článek, budu-li vědět odpovím.